Zasada działania narzędzi CAT w 260 sekund Thread poster: Agenor Hofmann-Delbor
|
Drodzy Prozianie,
wielokrotnie zdarza się, że musimy objaśniać zasadę działania narzędzi CAT innym osobom. Nie wszyscy jednak są zainteresowani czytaniem artykułów, broszur lub od razu uczestnictwem w szkoleniu. Postanowiłem więc dołożyć małą cegiełkę w tym temacie:
http://www.youtube.com/watch?v=Yx7ayu2XQeQ
Pozdrawiam serdecznie,... See more Drodzy Prozianie,
wielokrotnie zdarza się, że musimy objaśniać zasadę działania narzędzi CAT innym osobom. Nie wszyscy jednak są zainteresowani czytaniem artykułów, broszur lub od razu uczestnictwem w szkoleniu. Postanowiłem więc dołożyć małą cegiełkę w tym temacie:
http://www.youtube.com/watch?v=Yx7ayu2XQeQ
Pozdrawiam serdecznie,
Agenor
P.S. Czekam także na sugestie dotyczące tematyki kolejnych filmów.
--------------------------------------
Agenor Hofmann-Delbor
LOCALIZE.PL ▲ Collapse | | |
CAT nie równa się SDL Trados (no chyba, że coś przeoczyłam w filmie).
[Edited at 2011-08-22 10:00 GMT] | | |
W filmie ani razu nie pada nazwa SDL Trados, ale trudno mówić o zasadzie działania bez pokazania pracy w najpopularniejszym na świecie programie. Można pokazać 10 wybranych aplikacji różnych producentów, ale wtedy film potrwa 10 minut, a nie 4. Moim zdaniem jest on na tyle ogólny, że może objaśniać również zasadę pracy Wordfasta czy MemoQ. Jedynym dyskusyjnym elementem, który wspominam na samym końcu jako rozwinięcie klasycznego modelu CAT jest AutoSuggest, ale i to można od... See more W filmie ani razu nie pada nazwa SDL Trados, ale trudno mówić o zasadzie działania bez pokazania pracy w najpopularniejszym na świecie programie. Można pokazać 10 wybranych aplikacji różnych producentów, ale wtedy film potrwa 10 minut, a nie 4. Moim zdaniem jest on na tyle ogólny, że może objaśniać również zasadę pracy Wordfasta czy MemoQ. Jedynym dyskusyjnym elementem, który wspominam na samym końcu jako rozwinięcie klasycznego modelu CAT jest AutoSuggest, ale i to można odnieść do koncepcji subsegmentów z innych CATów.
Niemniej jednak dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam,
Agenor
--------------------------------------
Agenor Hofmann-Delbor
www.localize.pl ▲ Collapse | | | Kilka komentarzy | Aug 22, 2011 |
Najpierw merytorycznie.
Bardzo mi się podoba dobór treści. Prezentacja nie jest przeładowana, a jednocześnie zawiera mnóstwo przydatnych informacji, podanych w przystępny sposób. Zauważyłem tylko jedną drobną niespójność logiczną: moim zdaniem zdanie zaczynające się od „Podsumowując...“ nie wynika bezpośrednio z poprzednich treści, co sprawia wrażenie, że jest doklejone.
Jeszcze kilka uwag technicznych:
1. Kamera - ustawienie kamery na jasną �... See more Najpierw merytorycznie.
Bardzo mi się podoba dobór treści. Prezentacja nie jest przeładowana, a jednocześnie zawiera mnóstwo przydatnych informacji, podanych w przystępny sposób. Zauważyłem tylko jedną drobną niespójność logiczną: moim zdaniem zdanie zaczynające się od „Podsumowując...“ nie wynika bezpośrednio z poprzednich treści, co sprawia wrażenie, że jest doklejone.
Jeszcze kilka uwag technicznych:
1. Kamera - ustawienie kamery na jasną ścianę bez doświetlenia twarzy powoduje, że Cię nie widać - lepiej by wyszło w sztucznym, równomiernie rozproszonym świetle.
2. Dźwięk - jest dość cichy i dość niewyraźny. Zamiast mówić szybko, lepiej jest nagrać tekst normalnym tempem i potem go lekko przyspieszyć i powycinać zbędne pauzy. Trochę więcej zabawy, ale efekt bardziej profesjonalny. ▲ Collapse | |
|
|
Szymon: trudno się nie zgodzić Dzięki za uwagi. | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Zasada działania narzędzi CAT w 260 sekund Protemos translation business management system | Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!
The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.
More info » |
| LinguaCore | AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |