We're accustomed to glamour in London SE26: Kelly Brook and Jason Statham used to live above the dentist. But when Anouska Hempel's heels hit the cracked cement of the parking space outside my flat, it's hard not to think of those Picture Post photographs of royalty visiting bombed-out families during the second world war. Her mission in my modest tract of suburbia is, however, about more than offering sympathy. Hempel—the woman who invented the boutique hotel before it bore any such proprietary name—has come to give me information for which, judging by the spreads in interiors magazines and anxious postings on online DIY forums, half the property-owners in the Western world seem desperate: how to give an ordinary home the look and the vibe of a five-star, £750-a-night hotel suite. To Hempelise, in this case, a modest conversion flat formed from the middle slice of a three-storey Victorian semi.
"You could do it," she says, casting an eye around my kitchen. "Anyone could do it. Absolutely no reason why not. But there has to be continuity between the rooms. A single idea must be followed through." She looks out wistfully over the fire escape. "And you'd have to buy the house next door, of course." That's a joke. I think.
...
It's worth pausing, though, to consider the oddness of this impulse. The hotel room is an amnesiac space. We would be troubled if it bore any sign of a previous occupant, particularly as many of us go to hotels in order to do things we would not do at home. We expect a hotel room to be cleaned as thoroughly as if a corpse had just been hauled from the bed. (In some cases, this will actually have happened.) The domestic interior embodies the opposite idea: it is a repository of memories. The story of its inhabitants ought to be there in the photos on the mantelpiece, the pictures on the wall, the books on the shelves. If hotel rooms were people, they would be smiling lobotomy patients or plausible psychopaths. | Мы привыкли к блеску лондонского Сиднема: раньше над дантистом жили Келли Брук и Джейсон Стейтем. Но когда каблучок Анушки Хемпел ступил на покрытую выбоинами стоянку рядом с моим домом, я сразу вспомнил фотографии времен второй мировой войны в журнале "Пикче Пост": на них королевские особы навещают семьи, лишившиеся крыши над головой после бомбежки. Правда, Анушка посетила мои скромные владения в пригороде с более высокой миссей, чем выражение сочувствия. Хемпел - женщина, придумавшая "бутик-отель" до того, как это название стало торговой маркой. И пришла она ко мне, чтобы рассказать о том, что, судя по статьям на разворотах журналов по интерьеру и жарким спорам на интернет-форумах "Сделай сам", жаждет узнать каждый второй владелец недвижимости на западе: как придать обычному дому облик и атмосферу номера пятизвездочного отеля стоимостью 750 фунтов за сутки. В моем случае "хемпелизации" подвергнется скромная квартира - бывшая средняя секция трехэтажного викторианского таунхауса. "Можно переделать", - говорит она, окидывая взглядом кухню. "Любому под силу. Почему бы и нет? Но нужна сквозная перспектива: комнаты должны переходить одна в другую. Чтобы все подчинялось единому замыслу". Она загадочно смотрит на пожарный выход. "Только придется купить соседний дом". Это шутка, я полагаю. ... Но остановимся на мгновение, чтобы понять абсурдность этой затеи. Гостиничный номер - место, где стирается память. Любое напоминание о предыдущем постояльце нам было бы неприятно, ведь в отеле мы делаем то, чем дома себе заниматься не позволяем. Мы хотим, чтобы номер был тщательно убран, как будто бы персоналу пришлось избавляться от трупа. (Кстати, такое иногда действительно случается). Домашний интерьер несет в себе противоположную идею: здесь хранятся воспоминания. Все должно говорить об обитателях жилища: фотографии на камине, картины, книги. А гостиничный номер можно сравнить разве что с улыбающимся шизофреником, которому удалили лобные доли мозга, или же с настоящим психопатом. |