Îmi amintesc că am citit cândva că unii oameni se folosesc de cuvinte pentru a-şi ascunde gândurile, dar viaţa m-a învăţat că mult mai mulţi folosesc vorbele în locul gândirii.
Discursul unui om de afaceri ar trebui să fie rânduit după reguli mai puţine şi mai simple decât orice altă funcţie a animalului care este omul. Acestea sunt:
Să aibă ceva de spus.
Să spună.
Apoi să tacă.
Un negustor care începe să vorbească înainte să ştie ce vrea să spună şi o ţine tot aşa după ce a terminat ce avea de spus ajunge la tribunal sau în pragul falimentului, iar primul este calea cea mai scurtă către al doilea. Am un departament juridic aici şi mă costă mult, dar mă ajută să nu ajung în faţa legii.
E bine să vorbeşti mult când eşti cu o fată sau când stai de vorbă cu amicii după cină, ca o excursie cu şcoala duminica, cu popasuri la cules de floricele, dar la birou propoziţiile trebuie să fie distanţa cea mai scurtă cu putinţă dintre două semne de punctuaţie. Taie introducerea şi peroraţia şi opreşte-te înainte de a devia de la subiect. E nevoie de predici scurte ca să-i atragi pe păcătoşi, dar nici cei pioşi nu vor simţi nevoia de unele lungi. Lasă-le nebunilor primul cuvânt şi femeilor pe ultimul. Carnea este întotdeauna în mijlocul sandvişului. Bineînţeles, nu strică şi puţin unt pe fiecare felie de pâine, dar numai dacă celui care îl mănâncă îi place untul.
Ţine minte, de asemenea, că este mai uşor să pari înţelept decât să vorbeşti cu înţelepciune. Spune mai puţin decât celălalt şi ascultă mai mult decât vorbeşti pentru că atunci când omul ascultă nu se dă de gol şi îşi flatează partenerul de conversaţie. În cele mai multe cazuri, dacă le dai bărbaţilor pe cineva care să-i asculte şi femeilor destulă hârtie, îţi vor spune tot ce ştiu. Banii vorbesc – numai dacă proprietarul nu are o gură slobodă – şi ceea ce spun ei este întotdeauna ofensiv. Şi sărăcia vorbeşte, dar nimeni nu vrea să asculte ce are ea de spus.