Competition in this pair is now closed. Discussion and feedback about the competition in this language pair may now be provided by visiting the "Discussion & feedback" page for this pair. Entries may also be individually discussed by clicking the "Discuss" link next to any listed entry. Source text in Spanish Hace décadas, la humanidad viene buscando señales de inteligencia extraterrestre. Barrimos el cielo tratando de encontrar algún tipo de evidencia que confirme que no estamos solos en el Universo, inspirados en la infinidad de películas donde se realizaban los primeros contactos, visitas, o invasiones. Pero, ¿alguien se detuvo a pensar qué pasos se deberían seguir si llegara a darse ese contacto? ¿A quién debe comunicárselo primero? ¿A la prensa? ¿A la comunidad científica? ¿A una tía sorprendidísima por Facebook? Y ni hablar del interrogante que nos recuerda a una madrugada de domingo, uno más conocido por nuestra especie: ¿es buena idea responder este mensaje?
[...]
Mejor prevenir que curar. O, mejor dicho, mejor saber cómo actuar frente un ET antes de que venga uno, no tengas idea de qué hacer y te lo lleves a tu casa. El comité SETI de la Academia Internacional de Astronáutica (IAA) comenzó a debatir posibles acciones posteriores a la detección de inteligencia extraterrestre a mediados de los años ‘70. Entendieron que las primeras pruebas de detección podrían ser ambiguas o incompletas, por lo que era necesario un análisis cuidadoso para su confirmación. Por esta razón, el SETI de la IAA acordó con la comunidad científica una serie de principios para difundir información sobre la detección de inteligencia extraterrestre.
[...]
Ahora bien, una vez confirmada la señal ET, el siguiente paso sería determinar quién tiene que responder y en carácter de qué. La cuestión de designar la autoridad que debería representar a la civilización humana en una futura relación Alien-Humano fue siempre un campo de grandes debates y aún no está definida. Ojalá pudiéramos votar por Sagan.
En el artículo XI del Tratado del Espacio de 1967 –núcleo jurídico del Derecho Espacial– se reconoce de forma implícita el rol del secretario general de la ONU como representante de la humanidad (tranca el cargo). A su vez, otro tratado de la ONU, el Acuerdo que debe regir las actividades de los Estados en la Luna y otros cuerpos celestes –aprobado en 1979– señala en su artículo 5, inciso 3, que los Estados Partes informarán al Secretario General de la ONU cualquier fenómeno que descubran en el espacio ultraterrestre que pueda poner en peligro la vida o la salud humanas, así como de cualquier indicio de vida orgánica. Tenemos leyes para todo, queridos extraterrestres. Podrán escapar más fácilmente de las leyes de la gravedad que de las leyes del Derecho Espacial.
Por todo ello, y pese a que no existe un documento internacional que directamente ponga en la cabeza de la ONU las relaciones con los extraterrestres, desde la perspectiva del derecho internacional no es una locura determinar que, si algún día llega la señal, el secretario general de la ONU sea el mejor candidato para limpiar la voz, agarrar el micrófono y, en nombre de la humanidad, preguntar ‘Alien, ¿só vó?’. | Winning entries could not be determined in this language pair.There were 2 entries submitted in this pair during the submission phase. Not enough entries were submitted for this pair to advance to the finals round, and it was therefore not possible to determine a winner.
Competition in this pair is now closed. | Fa dècades, la humanitat ve buscant senyals d'intel·ligència extraterrestre. Vam escombrar el cel tractant de trobar algun tipus d'evidència que confirmi que no estem sols en l'Univers, inspirats per la infinitat de pel·lícules on tenien lloc els primers contactes, visites, o invasions. Però, va haver-hi algú que es parés a pensar quins passos s'haurien de seguir si aquest contacte arribes a produir-se? A qui cal comunicar-li-ho primer? A la premsa? A la comunitat científica? A una tia molt sorpresa per Facebook? I ni parlar de l'interrogant que ens recorda a una matinada de diumenge, un més conegut per la nostra espècie: és bona idea respondre aquest missatge? [...] Millor curar-se en salut. O, millor dit, millor saber com actuar davant d'ET abans que n'arribi un, no tinguis ni idea de què fer i te l'enduguis a casa. El comitè SETI de l'Acadèmia Internacional d'Astronàutica (IAA) va començar a debatre possibles accions posteriors a la detecció d'intel·ligència extraterrestre a mitjans dels anys setanta. Van entendre que les primeres proves de detecció podien ser ambigües o incompletes, per la qual cosa era necessari una anàlisi acurada per a la seva confirmació. Per aquesta raó, el SETI de la IAA va acordar amb la comunitat científica una sèrie de principis per difondre informació sobre la detecció d'intel·ligència extraterrestre. [...] Ara bé, una vegada confirmat el senyal d'ET, el següent pas seria determinar qui ha de respondre y en caràcter de què. La qüestió de designar l'autoritat que hauria de representar a la civilització humana en una futura relació Àlien-Humà va ser sempre un camp de grans debats i encara no està definida. Tant de bo poguéssim votar per Sagan. En l'article XI del Tractat de l'Espai de 1967 –nucli jurídic del Dret Espacial– es reconeix de manera implícita el rol del secretari general de l'ONU com a representant de la humanitat (tranca el càrrec). Al seu torn, un altre tractat de l'ONU, l'Acord que ha de regir les activitats dels Estats en la Lluna i altres cossos celestes –aprovat en 1979– assenyala en el seu article 5, incís 3, que els Estats Parts informaran el secretari general de l'ONU sobre qualsevol fenomen que descobreixin en l'espai ultraterrestre que pugui posar en perill la vida o la salut humanes, així com de qualsevol indici de vida orgànica. Tenim lleis per tot, estimats extraterrestres. Podreu escapar més fàcilment de les lleis de la gravetat que de les lleis del Dret Espacial. Per tot això, i a pesar que no existeix un document internacional que directament posi a l'ONU als cap de les relacions amb els extraterrestres, des de la perspectiva del dret internacional no és una bogeria determinar que, si algun dia arriba el senyal, el secretari general de l'ONU sigui el millor candidat per netejar la veu, agafar el micròfon i, en nom de la humanitat, preguntar "Àlien, ¿só vó?". | Entry #31433 — Discuss 0 — Variant: Not specifiednone
- 1 user entered 2 "like" tags
- 1 user agreed with "likes" (1 total agree)
- 1 user entered 14 "dislike" tags
- 2 users agreed with "dislikes" (5 total agrees)
| Fa dècades, la humanitat ve buscant senyals d'intel·ligència extraterrestre. Vam escombrar el cel tractant de trobar algun tipus d'evidència que confirme que no estem sols a l'Univers, inspirats en la infinitat de pel·lícules on es realitzaven els primers contactes, visites, o invasions. Però, algú es va detenir a pensar quins passos s'haurien de seguir si arribara a donar-se aquest contacte? A qui ha de comunicar-li-ho primer? A la premsa? A la comunitat científica? A una xiqueta molt sorpresa per Facebook? I ni parlar de l'interrogant que ens recorda a una matinada de diumenge, un més conegut per la nostra espècie: és bona idea respondre aquest missatge? […] Millor prevenir que curar. O, més ben dit, millor saber com actuar front un ET abans que vingui un, no tinguis idea de què fer i t'ho emportes a la teua casa. El comitè SETI de l'Acadèmia Internacional d'Astronàutica (IAA) va començar a debatre possibles accions posteriors a la detecció d'intel·ligència extraterrestre a mitjan anys ‘70. Van entendre que les primeres proves de detecció podrien ser ambigües o incompletes, per la qual cosa era necessari una anàlisi acurada per a la seva confirmació. Per aquesta raó, el SETI de la IAA va acordar amb la comunitat científica una sèrie de principis per a difondre informació sobre la detecció d'intel·ligència extraterrestre. […] Ara bé, una vegada confirmada el senyal ET, el següent pas seria determinar qui ha de respondre i en caràcter de què. La qüestió de designar l'autoritat que hauria de representar a la civilització humana en una futura relació Àlien-Humà va ser sempre un camp de grans debats i encara no està definida. Tant de bo poguéssim votar per Sagan. En l'article XI del Tractat de l'Espai de 1967 –nucli jurídic del Dret Espacial– es reconeix de manera implícita el rol del secretari general de l'ONU com a representant de la humanitat (tranca el càrrec). Al seu torn, un altre tractat de l'ONU, l'Acord que ha de regir les activitats dels Estats en la Lluna i altres cossos celestes –aprovat en 1979– assenyala en el seu article 5, incís 3, que els Estats Parts informaran el Secretari General de l'ONU qualsevol fenomen que descobreixen en l'espai ultraterrestre que puga posar en perill la vida o la salut humanes, així com de qualsevol indici de vida orgànica. Tenim lleis per a tot, benvolguts extraterrestres. Podran escapar més fàcilment de les lleis de la gravetat que de les lleis del Dret Espacial. Per tot això, i malgrat que no existeix un document internacional que directament pose al cap de l'ONU les relacions amb els extraterrestres, des de la perspectiva del dret internacional no és una bogeria determinar que, si algun dia arriba el senyal, el secretari general de l'ONU sigui el millor candidat per a netejar la veu, agarrar el micròfon i, en nom de la humanitat, preguntar ‘Àlien, só vó?’. | Entry #31252 — Discuss 0 — Variant: Valencianvalecat
- 1 user entered 1 "like" tag
- 2 users entered 19 "dislike" tags
- 1 user agreed with "dislikes" (9 total agrees)
| | | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | | ProZ.com translation contestsProZ.com translation contests offer a fun way to take a break from your normal routine while testing and honing your skills with fellow translators.
ProZ.com Translation Contests. Patent pending. |